Råd til foreldre
-
1. Sjekk innflytelser på nett
Forsøk å skaffe deg innsikt i innflytelser på barnet/ungdommen.
Barnet har som regel hatt lang tid til å forberede seg på å “komme ut”. Det er store mengder inspirasjon og veiledning som gis av “transcoacher” online, både globalt og nasjonalt.
Den norske webressursen ung.no som anbefales av helsesøstre, er en av de. På ung.no gis det veiledning i hvordan man kan få testosteron og kompresjonstøy for bryster uten at foreldre samtykker.
-
2. Barn og unge blir advart om foreldre
Barn og unge får malt vrengbilder av foreldre som ikke støtter. De forberedes godt av transcoachene i hva de skal gjøre om mor og far ikke støtter.
Dermed er din posisjon sterkt svekket om du viser skepsis til barnets nye identitet. Barnet kan fort tro at foreldrenes respons er farlig, og søke ytterligere hjelp fra fellesskap online.
Noen tilbyr åpent at de gjerne er regnbue-mamma eller pappa for barn som har “ikke-støttende” foreldre.
-
3. Steng ingen dører
Det viktigste du gjør, er å gi ubetinget kjærlighet. Vær tålmodig, gi barnet tid og rom til å utforske. Steng ingen dører. Si at du ønsker å være der for barnet eller ungdommen, uansett hva som skjer i fremtiden. Også ved uenigheter. Gi trygghet om at du vil stå side om side, samme hva.
Du må rett og slett overbevise barnet ditt om at du vil det vel, og at du ikke er en av disse onde foreldrene som det males bilde av på nettet.
-
4. Hold på det hverdagslige
Lev mest mulig vanlig, ikke la transproblematikken ta stor plass. Det meste vi gjør i hverdagen er tross alt kjønnsnøytralt.
Løs problemer som toalett og garderobe på skolen mest mulig diskret, ved å snakke med kontaktlærer om det. Ikke legg opp til spesialbehandling i stor omfang. Barnet/ungdommen er normalt fungerende selv om han/hun erklærer seg trans.
-
5. Avgrens samtalene
Ta et par alvorlige samtaler der du rolig forklarer hva du mener, men begrens deg. Det er viktig at barnet/ungdommen er trygg på at du ikke vil ta dette opp i tide og utide. Snakk heller av og til om kritisk tenkning på andre områder enn kjønnstematikken. Minn om tidligere gode erfaringer. Del gjerne egne faringer fra ungdomstiden, og hvordan tankene dine har utviklet seg.
Du ønsker sikkert å overbevise om at han/hun tar feil, og vil realitetsorientere. Det kan virke mot sin hensikt. Gjør det varsomt. Kanskje du kan tipse om detransisjonerte som forteller på YouTube. De er kloke og troverdige.
-
6. Ung til 25
Hjernen er ikke ferdigutviklet før ungdommen er rundt 25 år. Evnen til å vurdere egen fremtid og egne valg er noe av det siste som utvikles.
Vær derfor tålmodig, saklig og forklar fra et biologisk vitenskapelig perspektiv hva du selv mener om kjønn.
GENID Norge har samlet noen fagfellevurderte studier og andre ressurser som du kan lese deg opp på.
-
7. Gruppetenkning
Det som barnet/ungdommen din har blitt oppslukt i har mange likhetstrekk med grupper med høy sosial kontroll eller sekter. Dersom de utfordrer eller bryter med gruppetenkningen, kan de miste alle relasjonene som er bygget opp i disse forumene, både online og offline. Det kan være svært skremmende for de.
Gjør hva du kan for å styrke og ivareta barnets/ungdommens øvrige relasjoner, som familie, klassekamerater og idrettsvenner.
-
8. Opplevelser av "feilkjønning"
Vær var hva gjelder barnets/ungdommens identitet foran venner. Overvei om du skal bruke barnets nye navn/pronomen i situasjonen. Det kan oppleves som latterliggjøring å bli “feilkjønnet” av egne foreldre. Men dette må være opp til hver enkel familie å vurdere.
For noen fungerer det fint å bruke det ekte navnet/pronomen hjemme, mens det nye brukes ute og på skolen.
-
9. Hva med selvmordstruslene?
Disse bygger på et fåtall svært begrensede studier, der det ikke ble funnet at selvmordsrisiko avtar etter “kjønnskorreksjon”. Disse studier er ikke valide for denne generasjonen.
Derimot er det viktig å lytte og være oppmerksom på signaler som barnet/ungdommen gir rundt sin psykososiale helse. En trygg familiesituasjon og gode venner er ofte det viktigste.
Er problemene av alvorlig grad må profesjonell hjelp søkes. Men vær obs på at de ikke bekrefter den nye identiteten før alt annet er utredet.
-
10 til: Topp 10 fra engelsk støtteorganisasjon
Klikk her for flere og mer utførlige tips, oversatt med tillatelse fra Bayswater Support Group, Europas største støttegruppe for foreldre av barn med en transidentitet.