Pressemelding - GENID Norge mener Cass-rapporten også må få konsekvenser for norske retningslinjer.

Ny britisk rapport: barn og unge sviktes av manglende kunnskap og polarisert debatt

Oslo, 10. april 2024

 

GENID Norge støtter anbefalingene i en omfattende ny britisk rapport om behandling av barn og unge med kjønnsinkongruens.

GENID Norge, en ideell organisasjon bestående av fagpersoner og pårørende til individer som identifiserer seg som transpersoner, hilser en ny medisinsk og faglig rapport om kjønnsidentitet fra Storbritannia velkommen.

Rapporten som ble publisert i dag, kjent som The Cass Review, er en grundig og uavhengig kritisk gjennomgang og evaluering av kunnskapen som ligger til grunn for behandlingen av barn og unge med kjønnsrelaterte plager, på oppdrag av landets offentlige helsetjeneste, NHS. Dr. Hilary Cass, som ledet arbeidet, skriver at dette er et område med bemerkelsesverdig svak evidens: - Sannheten er at vi ikke har noen god dokumentasjon på de langsiktige konsekvensene av tiltak for å håndtere kjønnsrelaterte plager, heter det i rapporten.

Cass-rapporten konkluderer med at det ikke foreligger nok forskning og kunnskap om bruken av pubertetsblokkere og kjønnshormoner som testosteron og østrogen. Rapporten viser til at for de fleste unge med kjønnsrelatert stress i tidlig barndom, går dette over i løpet av puberteten. Eldre barn og unge kan bli sterkt påvirket av andre ungdommer og av sosiale medier i sine identitetsoppfatninger.

Fra Cass-rapporten: - Kunnskap om unge menneskers mentale helse, bruk av sosiale medier og økt risiko for skader knyttet til nettbruk viser at tenårene blir stadig vanskeligere, med en rekke stressfaktorer som tidligere generasjoner ikke har vært utsatt for. Dette kan være en periode der psykiske problemer kan gi fysiske utslag, for eksempel i form av spiseforstyrrelser eller kroppsdysmorfe lidelser. Det er sannsynlig at dette for noen unge mennesker kan gi utslag i kjønnsrelaterte plager.

I stedet for å bekrefte barns kjønnsidentitet med medisinsk behandling, anbefaler rapporten en helhetlig tilnærming som undersøker årsakene til problemene nærmere. Rapporten slår fast at bruken av «kjønnsbekreftende» medisinsk behandling, som for eksempel pubertetsblokkere, er basert på «utilstrekkelig» dokumentasjon, til tross for at denne praksisen i dag er utbredt.

- Kjønnsmedisin for barn og unge er bygget på vaklende grunnlag, sier Dr. Hilary Cass.

Cass understreker viktigheten av at unge med kjønnsrelaterte plager møtes av helsetjenester med høy faglig kvalitet der de kan føle seg trygge, og som møter de unges behov gjennom en helhetlig og individuelt tilpasset tilnærming.

- Cass-rapporten er uten sidestykke den mest omfattende oppsummeringen av kunnskapen på dette feltet til dato. Den advarer mot manglende evidens og potensielle skader forbundet med hormonbehandlinger og kirurgiske inngrep, og ved det som ofte kalles «sosial transisjonering» av barn og unge. Vi anser rapportens anbefalinger som essensielle også i en norsk sammenheng, sier Marit Johanne Bruset, styreleder i GENID Norge og spesialist i klinisk psykologi.

- Cass-rapporten gir et solid fundament for revisjon og oppdatering av de nasjonale retningslinjer angående kjønnsinkongruens. Cass-rapporten gir uttrykk for mange av de samme bekymringene som har kommet fram i advarsler fra Undersøkelseskommisjonen, Folkehelseinstituttet og norske helseregioner om et utilstrekkelig kunnskapsgrunnlag på dette feltet, mener Marianne Brattgjerd, nestleder i GENID Norge og førsteamanuensis i helsevitenskap ved Nord Universitet.

Den britiske rapporten diskuterer også de norske retningslinjene fra 2020. Cass berømmer arbeidet og den måten et bredt spekter av perspektiver er blitt inkludert på, men kritiserer retningslinjene for mangel på klarhet.

- Cass-rapporten viser konkret til de norske retningslinjene fra 2020. Her får Norge gode skussmål om formålet med forarbeidet til retningslinjene, og om involvering av ulike parter og interesser. Imidlertid er de norske retningslinjenes anvendelighet og tydelighet vurdert som svak, og både grundigheten og uavhengigheten i arbeidet står til stryk. Dette er alvorlig, og går ut over en sårbar pasientgruppe, sier Marianne Brattgjerd.

Marit Johanne Bruset mener Cass-reporten er full av viktige funn og varsko.

- Vi skal nå gå nøye gjennom denne omfattende rapporten. GENID Norge ser frem til å dele flere betraktninger og anbefalinger knyttet til rapporten, og muligens også noen motforestillinger, sier hun.

GENID Norge støtter, både som formidler av forskning og erfaringer, og som en aktiv deltager i politiske og faglige diskusjoner, Cass-rapportens funn og anbefalinger.

GENID Norge vil foreta en detaljert evaluering av denne dyptgående rapporten og ser frem til å formidle videre perspektiver, anbefalinger og kritiske vurderinger fremover.

 

 

***

 

For pressehenvendelser, kontakt post@genid.no eller ring 91588339.

Styret i GENID Norge

 

Utdrag fra rapporten er uoffisielle oversettelser ved GENID Norge.

Forrige
Forrige

England følger etter Norden. Strammer inn på kjønnsbehandling for mindreårige.

Neste
Neste

Ny britisk rapport: barn og unge sviktes av manglende kunnskap og polarisert debatt